In Apeldoorn waren we bij het prachtige 15-eeuws Kasteel het Oude Loo wat te bereiken is via het Paleispark wat erom heen ligt. Dit Jachtslot wordt door de Koninklijke familie nog regelmatig gebruikt als buiten- en logeerverblijf.
Dit is ook een van de reden dat het park rondom Jachtslot Het Oude Loo slechts beperkt open is. Twee maanden per jaar kan men deze bezoeken.
Het park rondom Het Oude Loo is in 2023 geopend van 15 maart tot 15 juni.
Parkeren bezoek Paleispark inclusief het park rondom Jachtslot Het Oude Loo Parkeerplaats Bosloo (gratis) – Navigatie: Pijnboomlaan kruising met Amersfoortseweg, Apeldoorn
In het Paleispark is een geldig toegangsbewijs nodig. – Dagkaart €2 – Jaarkaart 2023 €10 -Kaarten kan men ook vooraf via internet kopen
Verdere informatie staat op de website van het Kroondomein Het Loo.
Vanuit de parkeerplaats Bosloo van het Paleispark loop je via de Koningslaan langs een hertenkamp richting Paleis het Loo wat je op het einde ziet liggen. Langs het paleis Het Loo ligt de toegangspoort naar het Jachtslot het Oude Loo met bovenop de 2 wachthokjes elk een beeld van een liggend edelhert.
Je ziet het Kasteel dan al in de verte liggen in het park.
Het voor mijn gevoel wat sprookjesachtig kasteel met slotgracht is goed onderhouden. Het is een gemetseld hoefijzervormig gebouw met aan de voorzijde een brug en toegangsdeur. Deze heeft een mooi bruinzwart motief wat ook terugkwam op de luikjes van diverse ramen.
Het kasteel heeft aan beide zijde aan de voorkant 2 torens en aan de achterzijde bij een afgesloten binnenplaats een stenen en houten toren. Het kasteel is niet helemaal rondom bebouwd. De binnenplaats is aan de achterzijde met een stenen muur gescheiden van het water van de slotgracht.
Aan de linkerzijde is een uitgang met deur waar men via een trapje en bruggetje naar de tuin kan gaan.
Aangezien wij niet bekend waren geweest met het Kasteel het Oude Loo waren we verrast met het kasteel, tuin en het Paleispark.
Want er zijn in de tuin nog meer bezienswaardigheden te zien.
Tussen ingang en kasteel vind je een doolhof van in vorm gesnoeide bomen met toegangspoort. Er staan langs 2 beelden met zuil. Wij gingen het doolhof in waar we in het midden op een verhoging het doolhof van bovenaf konden bekijken.
Achter het kasteel ligt de Beeldenvijver met:
Een witte theekoepel wat Koningin Wilhelmina gebruikte als schildersatelier. De prinsesjes dronken er regelmatig een kopje thee.
Een stenen bankje aan de rand van de vijver met rondom volop rododendrons en azalea’s die men verder in de tuin ook veel ziet. Hier hebben Juliana en Prins Bernhard vroeger veel op gezeten.
Een kunstmatige stenen waterval met onder de waterval een mogelijkheid om op een bankje verscholen te gaan zitten. Aan de bovenzijde kon men genieten van het uitzicht op de vijver.
Na het bezoek aan het kasteel zijn we verder door het Paleispark gaan lopen. We hebben hierdoor een hele dag volgemaakt waar we een mooie combinatie hadden tussen cultuur en natuur. Zeker een aanrader.