Paleis het Loo – Apeldoorn

Een van de paleizen in Nederland die door de Nederlandse Koninklijke familie werd bewoond is Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Paleis het Loo is de afgelopen jaren gesloten geweest vanwege een grondige restauratie. Nu is deze weer geopend en kan men weer het interieur van het paleis bewonderen.

Wij zijn er geweest en hebben een indruk gekregen hoe de Oranjes door de eeuwen heen geleefd hebben.

Dit indrukwekkend paleis was van 1686 tot 1975 de (zomer) residentie van de Nederlandse stadshouders en koningen.

In 1684 kocht Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo. Dit kasteel staat er nog steeds. Kijk voor meer informatie op de pagina: Jachtslot het Oude Loo – Apeldoorn

Willem III liet naast Het Oude Loo een nieuw jachtverblijf bouwen n.l. het huidige Paleis het Loo.

Het Paleis het Loo is gebouwd in Hollands classicistische stijl. Het bestaat uit een vierkant hoofdgebouw (corps de logis) met aan weerszijden ervan zijvleugels en paviljoens.

Vanaf 1984 werd het Nationaal Museum Paleis het Loo en is het toegankelijk voor publiek.

Paleis het Loo bestaat uit 3 onderdelen die je kan gaan bekijken.

  • Voormalige stallen en koetshuizen
  • Paleis museum met koninklijke appartementen
  • Een 17e -eeuwse tuin en paleispark

Vlak bij de ingang vind je het stallenplein met de voormalige stallen en koetshuizen. Hier kan je diverse koninklijke koetsen, sleeën en oldtimers bekijken die het koninklijk huis gebruikt heeft.

  • Voormalige stallen en koetshuizen Paleis het Loo
  • Cadillac Convertible Sedan van Koningin Wilhelmina
  • Witte rouwkoets Begrafenis prins Hendrik en koningin Wilhelmina
  • Gala Coupé van Koning Willem II en daarna Koningin Emma
  • Minerva Landaulet, Prins Hendrik, Koetshuis paleis het Loo
  • Voormalige stallen en koetshuizen Paleis het Loo, Apeldoorn
  • Voormalige stallen en koetshuizen Paleis het Loo

Er staat o.a. de Cadillac Convertible Sedan van Wilhelmina en een witte rouwkoets die gebruikt is voor de begrafenis van prins Hendrik en koningin Wilhelmina. Meer informatie op het huisvanoranje.nl  

Aan het stallenplein vind je ook het Grand café prins Hendrik garage waar je wat kan eten en drinken.

De ingang van het Paleis is tot 2023 aan de achterzijde in de tuin. Men is op het voorplein nog aan het werk om er een entree en tentoonstellingsruimte te maken onder het plein.

In het paleis kan men de koninklijke appartementen gaan bekijken. Met een audioverhaal krijg je op een aantrekkelijke manier de geschiedenis van het paleis te horen.

Dit audioverhaal kan je via een app op je telefoon beluisteren of via een gehuurd audiotoestel. Ik raad je aan om dit te gebruiken omdat er geen informatie te vinden is in de kamers waar je doorheen loopt.

Je kan twee paleisroutes zelfstandig lopen. Tijdens het kopen van de tickets kies je een paleisroute. Het is aan te raden om deze online van tevoren te reserveren. https://paleishetloo.nl/ Je kan helaas niet twee routes tegelijk boeken. Om de andere route te lopen kan je aan de balie vragen of er nog mogelijkheden zijn om deze te lopen.

Route oost met audioverhaal Willem en Mary

Je loopt langs de koninklijke appartementen van stadhouder Willem III en Mary Stuart. Je komt langs de oude eetzaal, paleiskapel, slaapkamers, bibliotheek van Mary en de schilderijengalerij.

In dit gedeelte ook veel geschilderde plafonds en muren. Soms lijkt het of er beelden of voorwerpen op het plafond of muur hangen zo driedimensionaal zijn deze geschilderd.

Aan de plafonds hangen vele kroonluchters, bij de ramen mooie gordijnen en vitrages.  Geknoopte tapijten liggen op de vloer en hangen aan de wanden.

Route west: met audioverhaal Huis van Wilhelmina

Hier loop je langs de vertrekken zoals die in gebruik waren door koningin Wilhelmina. Zij gebruikte Paleis het Loo als haar woon en werkpaleis.

Je ziet hier o.a. de werkkamer en salon van Wilhelmina, de badkamer, slaapkamer, zitkamers en de speelkamer van Wilhelmina.

In de zitkamer van prins Hendrik echtgenoot van Koningin Wilhelmina zie je diverse jachttrofeeën/voorwerpen op de grond of muur zoals een groot vloerkleed van een beer of een opgezette kleine alligator. Ook zagen we een lamp van een slurf van een olifant en een prullenbak van een olifantspoot.

Ook zie je enkele kamers die koningin Juliana en echtgenoot prins Bernhard  gebruikte tijdens hun zomerverblijf in Paleis het Loo.

Beide routes eindigen bij de indrukwekkende Staatsietrap met prachtige wandschilderingen die je kan zien op 550 m² van de wanden en plafonds. Op Panorama Mesdag na is dit het grootste schilderij van Nederland. Men heeft hier ook een afbeelding van de jonge Wilhelmina als godin Diana geschilderd.

Verder heb je als je naar buiten loopt nog een Schelpengrot en kan je naar het dakterras gaan om te genieten van een prachtig uitzicht over de prachtige tuin en gedeeltelijk voorzijde van het paleis.

Het speciale en mooie van Paleis het Loo vind ik de grote Hollands-classicistische tuin met Franse invloeden die je aan de achterzijde van het paleis kan bekijken. Deze is in de 17e eeuw aangelegd als barokke tuin in opdracht van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Koningin Mary II.

Het is een Hollandse Baroktuin, symmetrisch waarbij de ene kant van de tuin het spiegelbeeld is van de andere zijde. De tuin is verdeeld in vakken met aan de randen van oorsprong Buxus maar na ziektes vooral Ilex (Japanse Hulst) haagjes.

Als voorbeeld gebruikte men de renaissancetuinen van de Franstuin- en landschapsarchitect André le Nôtre.  Deze was verantwoordelijk voor de aanleg van de tuinen van koning Lodewijk XIV waaronder de tuinen van kasteel Versailles – Frankrijk.

Het terrein leent zich bijzonder goed voor een tuinaanleg met waterwerken, vanwege de natuurlijke wateraanvoer vanuit de heuvels. Daardoor heeft men in de tuin van Paleis het Loo meerdere indrukwekkende fonteinen. Enkele hebben namen die verwijzen naar figuren uit de Romeinse en Griekse mythologie zoals de Venus– en de Hercules-fontein.

Maar de dertien meter hoog spuitende Koningssprong was voor die tijd zo bijzonder zodat men er verder geen beelden, decoratie om heen heeft gemaakt.

Aan de achterzijde van de tuin heb je nog twee Colonnades waar je op het dak van deze zuilengalerij mooi uitzicht hebt op de Boventuin, de Benedentuin en in de verte het paleis. Je ziet goed dat het paleis wat hoger ligt dan de tuin.

Je kan hier ook regelmatig bij een kiosk wat te drinken en een snack nuttigen.

Tussen de Colonnades door kan je naar de achteruitgang van de paleistuin lopen. Hier kan je via een tourniquet naar het Paleispark waar je in een gedeelte de Oranjewandeling van ongeveer 2 kilometer kan lopen. Je kan met je entreekaart met QR-code naar buiten en met hetzelfde kaartje weer naar binnen.

De Oranje-wandeling gaat langs enkele vijvers waarbij je langs het Badpaviljoen, Theepaviljoen en de koninklijke Botenhuizen loopt.

Centraal in de route loop je langs twee visvijvers die koning-stadhouder Willem III ooit liet graven. Tussen deze vijvers is een brug met twee standbeelden van leeuwen naast een waterval. De bovenzijde was waar de Koninklijke familie zwom en de onderzijde was voor personeel.

Je komt verder ook langs de Gedenkzuil Jong Nederland dat een huwelijksgeschenk was van de Nederlandse HBS aan Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik.

Je ziet rond Paleis het Loo kan je als je wilt een hele dag vermaken. Natuurlijk kan je naar het Paleis, naar de stallen en koetshuis en genieten van de tuin.

Maar je kan verder ook in het 650 hectare grote Paleispark of in het Kroondomein Het Loo gaan wandelen. Je hebt dan wel een dagkaart van €2,- nodig die je bij de parkeerplaats of online kan kopen.