Ginkelse Heide – Airborne Herdenkingswandeling Ede

Bij Ede vind je de Ginkelse Heide. Een uitgestrekt heidegebied waar in de 2de wereldoorlog parachutisten zijn gedropt bij operatie Market Garden.

We begonnen de wandeling bij de parkeerplaats bij de schaapskooi en Airborne monument Ginkelse Heide. Deze ligt aan de Verlengde Arnhemseweg 101, Ede.

We waren er half maart, voorjaar. Bij de schaapskooi liepen er heel veel lammetjes en hun moeders rond. Wat een schatjes waren het.

Bij de parkeerplaats en schaapskooi staan 2 monumenten ter nagedachtenis van Operatie Market Garden.

Operatie Market Garden is een geallieerd offensief dat bedoeld was om nazi-Duitsland in september 1944 te verslaan.

Men gebruikte hierbij een ruime inzet van luchtlandingstroepen om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te veroveren. Het mislukte doordat de cruciale brug bij Arnhem niet kon worden behouden.

Het Airborne monument op de Ginkelse Heide is geplaatst om de parachutisten te herdenken die bij de Slag om Arnhem gesneuveld zijn.

Het is een betonnen zuil van drie meter hoog met boven op de zuil een koperen adelaar met gespreide vleugels. Op de zijkanten van het monument zijn emblemen aangebracht, n.l. een gevleugelde en gekroonde parachute, het wapen van de King’s Own Scottish Borderers en een beeltenis van een paarse Pegasus.

Voor het monument staat een natuurstenen plaquette met tekst: Jesaja 40.31 Zij zullen opvaren met vleugelen gelijk de arenden.

Verder staat er bij de parkeerplaats een monument ter Herdenking van de Airborne Luchtlandingen in 1944 op de Ginkelse Heide – Veluwe.

Deze noemt men ook wel Vensters op het Verleden. Dit monument is in september 2019 onthuld tijdens herdenking van 75 jaar Operation Market Garden.

Op de voet kan men lezen wat er aan het einde van de 2de wereldoorlog op deze heide is gebeurd m.b.t. Operation Market Garden.

De heide wordt op dit moment ook nog gebruikt als militair oefenterrein. Onderweg kwamen we af en toe wat plekken, borden met uitleg tegen over de 2de wereldoorlog.

Bij een tunneltje onder de A12 waar de wandeling doorheen gaat zagen we graffiti kunstwerken m.b.t. Operatie Market Garden.

Er zijn 2 taferelen te zien. Aan de ene kant zie je mensen die vluchten voor het oorlogsgeweld.

Aan de andere kant zie je schilderingen van militaire voertuigen en artillerie. Deze afbeeldingen zetten je wel weer even aan het denken. Vooral omdat tijdens onze wandelingen de Russen Oekraïne binnen waren gevallen.

De wandeling van 14km was afwisselend.

We liepen grote stukken over de Ginkelse Heide. Liepen vooral langs de randen van het heidegebied. Laatste stuk liepen we er dwars doorheen.

Buiten de heide liepen we door dennen en loofbossen met beuken en eiken langs meertjes, vennetjes en akkerranden met lanen met bomen.

Bij het laatste gedeelte van de wandeling verlieten we het heidegebied. We liepen hier langs 2 vennen nl. De Kreelse Plas en de plas van Gent met een vogelkijkhut. Als je geluk hebt kan je er diverse vogels zien.

  • Ginkelse Heide - Ede
  • Molenbeek - Ginkelse Heidewandeling
  • Ginkelse Heide - Ede - natuurgebied, heidevelden, gras
  • Ginkelse Heide, Berkenlaan
  • Boerderij tijdens wandeling Ginkelse Heide
  • Wandeling door laan van loofbomen
  • Wandeling Ginkelse Heide - Veluwe
  • Plas van Gent, Ginkel, Vogelkijkhut
  • Ginkel, Plas van Gent, Veluwe, Vogelkijkhut
  • Schaapskooi Ginkelse Heide, Ede, Lammetjes, schapen, schaap

Tijdens de wandeling komt men geen horeca tegen. Bij de start-einde zijn er twee mogelijkheden om wat te drinken en te eten.

Bloem Pannenkoeken, Lunch & Diner deze is elke dag en overdag open. Bij mooi weer kan je op het terras gaan zitten met zicht op de heide en weg.

Restaurant Juffrouw Tok Ede. Deze heeft wat beperktere openingstijden.

We vonden het een mooie wandeling met wat geschiedenis. Zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *