Molens Gorinchem – Arkel

De Oostmolen en de Westmolen

In het westen van Gorinchem, Alblasserwaard staan langs de Grote Schelluinsekade twee Wipmolens. De Oostmolen en de Westmolen. Zij bemaalde voorheen polder De Banne van Gorinchem & Kwakernaat.

De molens zijn herbouwd nadat Franse troepen voorgaande molens in brand hadden gestoken.

De Westmolen is herbouwd in 1814. Men dacht dat deze voldoende zou zijn om al het water uit de polder te pompen. Dit was niet voldoende dus de Oostmolen werd daarna ook in 1817 herbouwd.

In 1973 werd de gemeente Gorinchem eigenaar van beide wipmolens. Deze werden daarna in 1981/1982 gerestaureerd.

Vanaf 1 januari 2017 zijn de molens, evenals de andere twee molens in Gorinchem eigendom van de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV).

Molendatabase Westmolen – Gorinchem

Molendatabase Oostmolen – Gorinchem

 • Gorinchem Westmolen
 • Gorinchem Westmolen
 • Gorinchem Westmolen
 • Gorinchem Oost en West molen
 • Gorinchem Oost en West molens
 • Gorinchem Oostmolen
 • Gorinchem Oostmolen
 • Gorinchem Oostmolen

Stellingmolen De Hoop

Als je een stadswandeling maakt door de oude vestingstad Gorinchem kom je twee stellingmolens tegen. Deze stadskorenmolens waar het graan tot meel gemalen werd liggen allebei op de vestingwallen.

Molen De Hoop ligt op een mooie plek op de Dalemwal aan de Boven-Merwede. Vlak bij de molen ligt nog de Dalempoort de enige overgebleven stadspoort. Loop door deze poort over het pad wat naar de Merwede. Je hebt dan mooi zicht op de Korenmolen De Hoop, de Dalempoort en stadswallen.

 • Dalempoort met vestingwal en molen De Hoop
 • Gorinchem - Molen De Hoop
 • Gorinchem - Molen De Hoop
 • Gorinchem - Stellingmolen De Hoop
 • Gorinchem - Stellingmolen De Hoop
 • Gorinchem - Stellingmolen De Hoop
 • Gorinchem - Vestingwal met molen De Hoop

De molen is in 2019 geheel gerestaureerd en in 2020 opgeleverd.

De molen draait regelmatig op zaterdag en zondag. Soms op andere dagen. Je kan dan de molen bekijken. Er is een tentoonstelling en je kan naar boven gaan om de onderdelen van de molen te zien. Soms gaat het wel over steile trappen.

Molendatabase Molen De Hoop – Gorinchem

Molen Nooit Volmaakt

Molen Nooit Volmaakt is de tweede molen in het oude gedeelte van het vestingstadje. Deze staat op een van de bastions van de vestingwallen aan de Bagijnenwal.

Deze korenmolen is in 1718 gebouwd nadat op deze plaats het jaar ervoor een molen door storm was verwoest. De molen is later verhoogd en van een stelling voorzien.

Maart 2022 is men begonnen met een ingrijpende restauratie. Op de dag dat de foto is gemaakt waren de wieken er net af. Daarna zal men steigers plaatsen om het metselwerk te herstellen en de kapbedekking vernieuwen. Men gaat verder alles nalopen en eventueel reviseren, vernieuwen of schilderen.

De molen ligt vlak bij de historische haven. Loop achter de molen door waar een trap naar beneden is. Er liggen in totaal 6 schepen. De varende monumenten getuigen van de geschiedenis van de binnenvaart in Gorinchem.

Molendatabase Molen Nooit Volmaakt – Gorinchem

Arkel – Molen Jan van Arkel

De achtkante stellingmolen Jan van Arkel ligt in Arkel, gemeente Molenlanden aan de Vlietskade 1004. Dit is ongeveer 5 km van Gorinchem.

De huidige molen is gebouwd in 1851 uit twee achtkantige poldermolens uit Noord-Holland. Deze waren overbodig en men herbouwde er twee korenmolens van. Aangezien er bebouwing rond de plek van bebouwing stond werd de achtkantige houten romp op een hoge gemetselde onderbouw geplaatst die werd voorzien van een zwichtstelling- galerij.

In de molen was vanaf 1851 tot kort voor de Tweede Wereldoorlog in de molen nog een stel stenen aanwezig waarmee eikenschors werd vermalen. Men maakte hier run van door water toe te voegen. Dit bevatte looizuur wat werd gebruikt bij het looien van leer o.a. bij de Gorinchem gevestigde leerlooierijen

De korenmolen aan de Vlietskade 1004 is regelmatig op zaterdag open voor bezoekers.​

Een bijzondere ervaring!

Altijd al in een molen willen slapen. Bij de Molen Jan van Arkel zijn onder de omloop van de molen hotelkamers gevestigd. Kijk op de website voor meer informatie.

Molendatabase Molen Jan van Arkel

Molen Jan van Arkel – Slapen in de molen en informatie over de molen

Molens in Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Unesco Werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie

Mooi Gorinchem.nl