Slot Loevestein – Vestingstad Woudrichem

We hebben Slot Loevestein bezocht en daarna hebben we een mooie wandeling gemaakt met bezoek aan Woudrichem. Dit is een vestingstad wat behoort tot het Unesco Werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Daarna langs de Afgedamde Maas, Wilhelminasluis (Poederoijen) naar de Waal en Natuurgebied Munnikenland met kuddes Konikpaarden en de rundersoort Rode Geus. 

Bekijk de route op mijn pagina bij Outdooractive

Slot Loevestein één van de bekendste kastelen in Nederland. Dit is het middeleeuws kasteel waar Hugo de Groot in zijn boekenkist ontsnapte. 

Loevestein is een kasteel en fort, dat valt onder de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland en opengesteld als Museum Slot Loevestein. Het ligt even ten noordwesten van het dorp Poederoijen aan het einde van de Schouwendijk in de uiterwaarden van de Waal en de Afgedamde Maas. 

 

Het kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd door de heer van Altena, Dirk Loef van Horne.

Lange tijd is het kasteel in gebruik geweest als gevangenis. In 1621 wist Hugo de Groot hier te ontsnappen in een boekenkist. Minder bekend is dat er jaren later ook zeven dominees in een bierfust zijn ontsnapt.

Tegenwoordig is het kasteel een Rijksmuseum.

De toegang tot de binnenplaats en de herberg is gratis. Als u het kasteel zelf wilt bezoeken kunt u ter plekke een kaartje kopen.

Voor uw bezoek krijgt u een sleutel met een chip waarmee u ruimtes kunt openen, spellen kunt opstarten en verhalen kunt horen.

Bij Slot Loevestein kunt u gratis parkeren. U moet 10 minuten lopen naar de poort..

De soldatenhuizen bij het kasteel.

Willem van Oranje gaf in de 80 jarige oorlog rond 1575 opdracht het kasteel te verstevigen met de vestingwallen en soldaten barakken. Eerst waren de barakken van hout, later werden het stenen gebouwen.

Het Middeleeuwse kasteel stond toen leeg en werd een staatsgevangenis.

In de soldatenhuizen bij het kasteel zijn vier kamers waar u kunt overnachten.

In de 19de eeuw maakte het kasteel deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en er werd zelfs nog een beetje gevochten.

Vlakbij Slot Loevestein zijn enkele forten en vestingsteden bewaard gebleven.

slotloevestein.nl

Vanuit Slot Loevestein is het ook mogelijk om via een voetveer een bezoek te brengen aan Woudrichem.

Voetveer Woudrichem – Slot Loevestein – Natuurgebied Munnikenland: Voetveerwoudrichem.nl

Veerdienst: Riveer.nl

Woudrichem is een oude vestingstad in het noordelijke deel van Noord-Brabant in het Land van Heusden en Altena. Ondanks het feit dat Woudrichem een stad is behoort het volgens ons toch tot de mooiste dorpen van Nederland.

Door de strategische ligging is Woudrichem door de eeuwen heen meerdere malen belegerd, verwoest, opgegeven en wederopgebouwd. Dit zorgde ervoor dat de stad uiteindelijk met een vestinggordel werd omgeven en Woudrichem onderdeel zou gaan uitmaken van de Nieuwe Hollandse waterlinie.

De historische stadskern is vandaag de dag helemaal gerestaureerd en verkeerd in een uitmuntende staat. Als je de auto’s wegdenkt lijkt het net alsof de tijd er heeft stilgestaan en waan je jezelf een paar honderd jaar terug in de tijd. Het middelpunt van de historische kern wordt gevormd door de Sint-Martinuskerk. Tegenover de kerk ligt het visserijmuseum van Woudrichem. Andere bezienswaardigheden in het stadje zijn Gevangenpoort, de stellingsmolen Nooit Gedacht, de historische jachthaven, de vestingwerken, het Oude Raadhuis en de Johannes Nepomukkerk.

Woudrichem ligt op de plaats waar de Afgedamde Maas samenvloeit met de Waal en samen verder gaan als de Merwede. Dit zorgt voor een uniek stukje natuur rondom de stad. Met name het natuurgebied de Groesplaat is geliefd bij toeristen. In dit gebied lopen halfwilde IJslandse paarden, en Gallowayrunderen. Kijk wel uit want bij hoog water kunnen delen van de plaat onder water komen te staan.

Natuurgebied Munnikenland – Pompveld – Kornsche Boezem

Daar waar de Waal en de Afgedamde Maas samenkomen ligt het Munnikenland. Een bijzonder gebied, waar water, cultuur en natuur al eeuwen met elkaar verweven zijn. U vindt er de Brakelse Benedenwaarden, de Waarden bij Loevestein, de Gandelwaard, de Boezem van Brakel en Buitenpolder het Munnikenland. Van 2013-2016 is er in dit gebied gewerkt aan het verleggen van de dijk bij Buitenpolder het Munnikenland en zijn de uiterwaarden verlaagd. Daarna is de bestaande Waaldijk grotendeels afgegraven. Dit project draagt bij aan de bescherming van het Rivierengebied tegen overstromingen. Ook is het Munnikenland mooier gemaakt.

 

Woudrichem – Korenmolen Nooit Gedagt
Woudrichem
Steiger voetveer Slot Loevestein-Woudrichem