Deelerwoud natuurgebied

In de zuidoostelijke hoek van de Veluwe liggen het Deelerwoud en het Nationaal Park Veluwezoom.

De Vereniging Natuurmonumenten heeft het grootste gedeelte 1230 hectare in bezit. Dit is het zuidoostelijke deel van het natuurgebied.

In het Deelerwoud hebben we een gevarieerde wandeling gemaakt van 16 km door een prachtig glooiend landscap. Je kan de route binnenkort bekijken op mijn persoonlijke pagina van Outdooractive.

Wij begonnen de wandeling bij de parkeerplaats iets voorbij De Woeste Hoeve – Oude Arnhemseweg 292 – Beekbergen. Eventueel kan je deze ook beginnen bij de parkeerplaats Deelenseweg – Deelen aan de N804 van Hoenderloo naar Schaarsbergen.

Het eerste stuk door het noordelijke gedeelte ging door dennen-loofbossen. Kwamen hierbij ook langs een monumentale boerderij uit 1860 – De Lebretshoeve.

Daarna afwisselend bos en wat kleinere heidevelden o.a. door de Kleine Heide. Er was veel onderbegroeing van bessenstruikjes.

Aangezien we eind maart liepen waren de bomen nog kaal. De silhouetten van de diverse bomen kon je goed zien. Vooral de solitaire – alleenstaande bomen waren vaak prachtig om te zien.

Ongeveer halverwege kwamen.we bij de Grote Heide. Een uitgestrekt heidegebied waar af en toe wat (vlieg)dennen of berken instonden. We liepen flink wat kilometers langs en door de heide waar helaas wel veel vergeeld gras in stond.

Laatste stuk zagen en hoorden we af en toe de A50 waarna we weer bij de parkeerplaats arriveerden

Helaas hebben we tijdens deze wandeling geen groot wild gezien. De twee keren ervoor dat we hier gewandeld hebben zagen we enkele reeën.

De kans is hier wel redelijk groot om wild te zien. Het is hier rustiger als in Veluwezoom waardoor wild regelmatig hier naar toe komt.

De dieren kunnen via het wildviaduct Terlet makkelijk van Nationaal Park Veluwezoom en Deelerwoud lopen en omgekeerd.

Deelerwoud is zeker een natuurgebied waar we nog wel eens terug komen. Een prachtig en gevarieerd landschap waar er ook nog een kans is om groot wild zoals wild zwijn, edelhert en reeën te zien.

Zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *