Strabrechtse Heide

Uitgestrekt heidegebied in de gemeente Heeze – Mierlo – Lierop – Someren en Sterksel

In Zuidoost – Brabant ongeveer 15 km van Eindhoven en Helmond ligt het uitgestrekte heidegebied de Strabrechtse Heide. Het is een natuurgebied van 1500 hectare dat omgeven is door uitgestrekte bossen. Het ligt tussen de gemeenten Mierlo, Lierop (gemeente Someren), Heeze en Geldrop.

Voor informatie kijk op: https://natuurpoorten.nl/natuurpoort/de-plaetse/

Ikzelf ben regelmatig te vinden in dit prachtige gebied waarbij ik de omgeving verken met de fiets of te voet.

De Strabrechtse Heide is een onderdeel van het grensoverschrijdende aaneengesloten natuurgebied De Groote Heide van 6000 hectare groot en is een Natura-2000-gebied.

Het is een Brabants landschap vol afwisseling met vele soorten begroeiing en biotopen met aan de randen van de heide vooral bossen. Op de heidegebieden groeien verschillende soorten heidesoorten die je in het najaar rond augustus/september ziet bloeien.

Op de droge plaatsen zie je struikhei en jeneverbes, op de nattere plaatsen de Dophei, Pijpenstrootje, Gagel, de vleesetende zonnedauw en de zeldzame Klokjesgentiaan.

Bij bezoek aan de Strabrechtse Heide kom je zandverstuivingen, diverse vennen, dennen- en broekbossen, akkertjes en vochtige weilanden tegen.

Het ziet er elke keer en elk seizoen dat je er komt anders uit. De ene keer zie je een strakke hemel met zonneschijn, de volgende keer een mooi wolkendek. Door invloed van wind en lichtval veranderd het steeds.

Ik heb eens geluk gehad om een mooie regenboog te zien na een hevige regenbui waarna de zon tevoorschijn kwam.

  • Strabrechtse Heide
  • Struikhei (Calluna vulgaris)

Op de Strabrechtse heide kan je genieten van de afwisseling die de natuur geeft. Doordat het middengedeelte een stiltegebied is kan je op de uitgestrekte heidevelden de stilte ervaren.

In het gebied kan je dieren tegenkomen. Vele kleine dieren zoals loop-mestkever, spin, libellen, salamander, hagedis, heidekikker en rugstreeppad. Maar als je geluk hebt zie je ook dieren zoals de ree, haas, konijn en muis. 

Tijdens een wandeling of fietstocht kan je het Kempisch heideschaap tegenkomen. Deze laat men regelmatig op de heide grazen waarbij ze het gras maar ook de opslag van struiken en bomen eten. Hiermee wordt voorkomen dat er een bos ontstaat.

Men kan ze vrij zien lopen in grote omheinde stukken op de heide of samen met schaapsherder met zijn hond. Kijk voor meer informatie op de site van de Stichting Kempisch Heideschaap.

Naast het Kempisch Heideschaap grazen er ook twee soorten runderen de Black Angus en Blonde d’Acquitaine. Ze kunnen zich vrij door het gebied begeven binnen grote omheinde gebieden.

De Black Angus graaft gaten, op zoek naar mineralen, waardoor er dynamiek ontstaat.

De runderen kan je regelmatig tegenkomen in het gebied bij Beuven – Hoenderboom (grenspaal) richting weg Someren naar Heeze.

Ook lopen er diverse paarden rond.

  • Strabrechtse Heide onderdeel van De Groote Heide
  • Hoenderboom (grenspaal)

Maar naast de dieren kan je ook vele vogels tegenkomen. Je hebt er die het hele jaar door hier zijn maar ook vele trekvogels.

Vogels die je tegen kan komen zijn o.a. diverse soorten eenden, wulpen, boomleeuweriken, zwaluwen, eksters en diverse soorten ganzen. Maar ook roofvogels zoals toren- en boomvalken en de bruine kiekendief.

Een vogelobservatiepost om vooral watervogels te bekijken is er bij het Beuven. 

De Strabrechtse Heide bied je altijd iets bijzonders. Geniet in ieder geval hiervan als je een keer hier naar toe gaat. Je kan de heide op veel manieren verkennen, op de fiets-mountainbike, wandelend, te paard of zelfs met een huifkartocht b.v. van de Aardboshoeve.  Het enige wat niet mag is de auto gebruiken, want de heide is namelijk een stilte gebied.

Als je wil wandelen zijn er door Staatsbosbeheer in dit gebied een aantal wandelroutes uitgezet. Deze beginnen vaak bij de parkeerplaatsen. Ze zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes en variëren in lengte.

  • Strabrechtse Heide
  • Zonnedauw - Strabrechtse Heide
  • Wandelen op de Strabrechtse Heide

Ik wandel hier ook veel. Een mooie wandeling is een 10 km lange wandeling langs kasteel Heeze, door het landgoedbos de Herbertusbossen naar het uitgestrekte heidegebied de Strabrechtse heide.

Verder kan je zelf een wandeling of fietstocht maken op Visit Brabant via knooppunten. Je kan hier ook kant en klare wandel of fietstochten vinden.

NS wandeling 13 of 17 km op de Strabrechtse Heide

Fietsroute Strabrechtse Heide op Visit Brabant.com

Hoe kom je bij de Strabrechtse Heide: 

  • Met de auto neem op de A67 afslag 34 Geldrop – Richting Heeze, In Heeze op rotonde links “3e afslag”. Deze weg staat aangegeven met het bord Strabrechtse Heide, deze weg helemaal uitrijden tot aan de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Parkeerterrein “Strabrechtse heide” bij natuurpoort – schaapskooi de Plaetse De Plaetse 71, 5591 TX Heeze – Rul Heeze

Er zijn verder parkeerplaatsen bij de Strabrechtse Heide:

    Parkeerplaats Heeze – Heezerweg te bereiken vanaf Mierlo – Lierop langs de A67

    Parkeerplaats Lierop – Starvenweg 

  • Met de trein naar NS-station Heeze. Vanaf NS-station Heeze is het ca. 30 min lopen naar de Strabrechtse heide.

  • Met de bus kan je naar een Groene Halte gaan waarbij men via knooppunten een wandeling kan maken. Kijk op Visit Brabant voor meer informatie.

De Strabrechtse Heide is voor mij een van de natuurgebieden in ons land waar ik geniet van de uitgestrektheid en variatie in het landschap. Ik kom hier even tot rust in de hectiek van het leven.