Kasteel Amerongen – Kasteel in de uiterwaarden van de Nederrijn

In de buurt van het Utrechtse dorp Amerongen vindt je Kasteel Amerongen. Dit kasteel ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn en behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg‘ uit 1990.

Duitse Keizer Wilhelm II.

Nadat de 1ste wereldoorlog verloren was door Duitsland was de Duitse keizer Wilhelm II bang dat hij gevangen zou worden genomen door de geallieerden. Aangezien hij niet echt meer welkom was in Duitsland vroeg de keizer november 1918 in Nederland asiel aan.

Dit asiel werd goedgekeurd en de Nederlandse regering regelde dat keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen kon logeren. De keizer zou hier in eerste instantie korte tijd verblijven maar hij woonde hier met zijn familie en 40 lakeien 1 ½ jaar lang.

Zijn troonafstand – akte van abdicatie heeft hij op 29 november 1918 op Kasteel Amerongen getekend.

Na deze 1 ½ jaar kocht de keizer Huis Doorn en verhuisde mei 1920 hiernaartoe. Hij woonde er tot 4 juni 1941 toen hij hier in ballingschap stierf. Wilhelm is daarna gebalsemd en bijgezet in een pompeus mausoleum op het landgoed van Huis Doorn.

Sigurd von Ilsemann

Samen met de ex keizer was de adjudant Sigurd von Ilsemann naar Nederland gekomen. Tijdens zijn verblijf op Kasteel Amerongen leerde hij gravin Elizabeth van Aldenburg Bentinck (1892-1971), dochter van Graaf Godard Bentinck, heer van Amerongen kennen. Hij trouwde met haar in 1920.

Hij trouwde ver boven zijn stand. De familie van Amerongen behoorde tot de zogenaamde hoge adel, deze waren ebenbürtig aan leden van regerende vorstenhuizen. Terwijl Sigurd von Ilsem tot de lage, ongetitelde en zeer recente adel behoorde.

Na het overlijden van Wilhelm II in 1941 betrok hij met zijn vrouw het kasteel Amerongen.

Vanaf 1945 verhuisde ze naar de linkervleugel van het poortgebouw van Huis Doorn.  In 1952 op 68-jarige leeftijd, pleegde Von Ilsemann hier zelfmoord.

 

https://www.kasteelamerongen.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Amerongen

https://www.routesinutrecht.nl/routes/4193428293/wandelen-rond-kasteel-amerongen

Geplaatst in Reizen algemeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *