Kasteel de Haar – Châtelet of Poortkasteel – Haarzuilens

Kasteel de Haar in het dorpje Haarzuilens bij Utrecht vind ik een van de grootste, mooiste en meest luxueuze kasteel van Nederland wat we hebben gezien. 

Hier leefde de familie Van Zuylen van Nijevelt sinds het begin van de 20ste eeuw in een wereld van weelde en luxe.

Direct langs het hoofdgebouw van Kasteel de Haar ligt het kleinere Châtelet of Poortkasteel. Het is een sierlijk kasteeltje met veel hoeken, erkers, torentjes en trappen.

Het Châtelet wordt tegenwoordig nog regelmatig gebruikt door de familie Van Zuylen van Nijevelt als zij in Nederland zijn. Aangezien dit dus het privéverblijf van de familie is kan men deze normaal niet bezichtigen.

Er was een beperkte en eenmalige mogelijkheid om Het Châtelet bezoeken in 2022.

Wij hebben hier gebruik van gemaakt van deze unieke gelegenheid. Foto’s van diverse ruimtes in Het Châtelet kan je hieronder bekijken.

Een aanrader:

Een Museumkaart. Hiermee krijg je vanaf de aanschafdatum krijg je een jaar lang onbeperkt toegang tot meer dan 450 musea in heel Nederland. Hierbij behoren ook een aantal kastelen en (botanische) tuinen waaronder Kasteel de Haar.

Tijdens het bezoek zagen we een interieur met een combinatie van middeleeuwse vormen en de luxe uit de periode van voor de eerste wereldoorlog in de stijl van de belle époque. Je hebt er wel veel niveauverschillen en diverse trapjes en doorgangen.

We liepen door verschillende kamers zoals de Groene en Blauwe kamer, De Ivoren en Portugese kamer op de tweede verdieping, kamer van barones van Cordelia, de Nursery – speelkamer van de kinderen, Marina’s kinderkamer en kamer van de Nanny, Hoge en Lage salon en de keuken en eetkamer.

Stukje geschiedenis

Men begon met de bouw van het Châtelet in 1893 naar een ontwerp van Joseph (Jos) Cuypers, zoon van architect Pierre Cuypers.

Het Châtelet was oorspronkelijk vooral bedoeld als onderkomen voor installaties zoals verwarmingsketels, pompen, water- en ijskelders en opslagruimte.

Maar men gebruikte het ook als dienstwoning voor de rentmeester, de machinist en ander personeel. Ook werden er wat extra logeerkamers voor gasten gemaakt.

Rond 1910 kwamen er appartementen voor de zonen (Helin, 1888-1912) en Egmont (1890-1960) van baron Etienne en barones Hélène op de tweede verdiepingen n.l. de Ivoren en Portugese kamer.

Vanaf de jaren 50 ging de familie Van Zuylen van Nijevelt het Châtelet gebruiken als woning. Deze was kleiner waardoor alles wat praktischer en intiemer was. Bij ontvangsten gebruikt men het grote kasteel nog om gasten te ontvangen.

  • Het Châtelet, Portugese kamer, Kasteel de Haar, Haarzuilesn, Utrecht
  • Het Châtelet - Interieur
  • Het Châtelet -Portugese kamer
  • Het Châtelet - Groene kamer
  • Het Châtelet - Interieur
  • Het Châtelet - Interieur
  • Het Châtelet - Interieur
  • Het Châtelet - Kamer Nanny
  • Het Châtelet - Badkamer
  • Het Châtelet -Interieur

Het Châtelet werd van 2013 tot 2015 grondig gerestaureerd. Men deed o.a. reparatiewerk en herstel aan de fundering, ramen en kozijnen. Op het dak werden 60.000 leisteentjes en 5.000 handgemaakte kloostermoppen in de gevel vervangen.

Maar ook werd het historische interieur met muurschilderingen, tegels, lambriseringen hersteld.

Helaas kan men het Châtelet voorlopig niet meer van binnen bekijken.