Molens Bakel – Milheeze – Gemert

Bakel

Willibrordus molen 

In Bakel kan je de Sint Willibrordus molen vinden aan Achter de Molen in Bakel niet ver van de dorpskern. De windmolen heeft zijn naam te danken aan een Bakelse parochie en een Bakelse schuttersgilde.

Het is een gesloten maalwaardige standerd korenmolen met een houten donkerrood geverfde kast met witte biezen. Het dak gedekt is met eiken schaliën. De wieken hebben een vlucht van 16.60m (totale lengte) en zijn oudhollands met geklonken ijzeren roeden.

Aan de achterzijde onder de luifel van de kap kan je een schildering van een wijzerplaat met de wijzerstand op half elf zien.

Molenstichting Gemert-Bakel

Molendatabase.nl Sint Willibrordus molen 

Milheeze

Molen Laurentia

Aan de weg van Bakel naar de N277 ligt de achtkante beltmolen Laurentia aan de Hoberg 2 aan de rand van Milheeze. Je hebt er goed zicht op. In de tuin naast de molen staat ook een kleine tuinmolen.

De molen heeft een witgeschilderde hoge gemetselde onderbouw en een houtenbovenbouw dat met riet gedekt is.  De vlucht of spanwijdte van de wieken is 27.30 meter.

Het is een goed onderhouden molen die regelmatig draait. Maar graan wordt er niet meer gemalen.

In 2018 is het kruirad vervangen door een lier in combinatie met een houten constructie die men in Brabant ‘kruibok’ noemt.

In 2021 zijn de wieken eraf geweest en hierbij zijn de lange spruit en beide roeden gerepareerd of vernieuwd.

Molendatabase.nl Molen Laurentia

Gemert

Molen De Volksvriend

In Gemert aan de Oudestraat 90 staat de ronde stenen Beltmolen De Volksvriend. Het is een bovenkruier die je goed kan bekijken vanaf de N272 Zuid-om. Helaas staat er langs de molen een oude graansilo waardoor de omgeving er wat rommeliger uitziet.   

Deze korenmolen is volledig gerestaureerd en draait regelmatig. De vlucht of spanwijdte van de wieken is 27,5 meter en de molen is gedekt met dakleer.

Er wordt bij deze molen gemalen op 2 verschillende maalstenen. Namelijk voor granen en dierenvoeding. Deze kan men ter plekke kopen.

Bijzonder is dat de molen in Liessel (20km van Gemert) dezelfde type, functie en naam heeft. In Nederland komt deze naam verder niet voor bij molens.

Molendevolksvriend.nl

Molendatabase.nl Molen De Volksvriend

De Bijenkorf 

De achtkante stellingmolen De Bijenkorf is te vinden aan Den Elding 2 te Gemert. Deze staat op een pleintje met grasveld waar je om de molen heen kan lopen zodat je deze van alle zijden goed kan bekijken.  

Oorspronkelijk komt deze molen uit Zaandijk. Hier was het een papier en pelmolen. In 1907-1908 is de molen verhuisd naar Gemert en herbouwd als korenmolen.

Daarna zijn er verschillende eigenaren geweest en in de loop der tijd was er achterstallig onderhoud waardoor de molen niet meer op wind kon draaien.

De gemeente Gemert kocht de molen in 1969 en begon in 1974 met een omvangrijke restauratie die in 1975 klaar was.

Hierbij werden diverse onderdelen gewijzigd. De houten onderbouw werd 1.60 meter verhoogd met een stenen onderbouw. De romp en kap werden met riet bedekt i.p.v. hout met teerpapier bedekt.  De wiekenvorm werd weer Oud Hollands.  

In 2004 kreeg de stellingmolen een nieuw wiekenkruis of gevlucht met een spanwijdte (vlucht) van 22.25 meter. In 2010 werd het rietdek vervangen.

Deze molen draait regelmatig en men kan er gemalen granen kopen.

Molendatabase.nl Molen De Bijenkorf