In de provincie Gelderland ligt in het land van Maas en Waal de dorpjes Hernen en Batenburg. Deze behoren net als Bergharen tot de gemeente Wijchen.
We zagen er Kasteel Hernen, de Hernense molen, Kasteelruïne Batenburg en de Standerdmolen Batenburg.
Kasteel Hernen
Kasteel Hernen kan je vinden aan de Dorpstraat 40 – 6616 AH Hernen. Het is een kasteel uit de 14e eeuw dat nooit verwoest of belegerd is geweest.
Ingrijpende verbouwingen of modernisering zijn er ook nooit gedaan. Daardoor kan je er een indruk krijgen hoe een middeleeuws kasteel er uit heeft gezien. Het heeft als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen.
Het kasteel ligt aan de rand van Hernen in een landschap met weilanden en bossen.
Men kan de auto parkeren op een parkeerplaats bij het kasteel. Vandaaruit kan men helemaal rond het kasteel lopen gedeeltelijk langs de kasteelgracht.
Men heeft daarbij goed zicht op het kasteel met op de noordwest en noordoosthoek uitgekraagde Erker of Arkel torentjes en op de zuidwesthoek een ronde toren.
Ook zagen we in de oostelijke gebouwde vleugel in de poortomlijsting het jaartal 1555 met daarboven een mooie gevelplaat. Hier stond de tekst Sepientia Edificab- letterlijke betekenis: bouwende slang (onder voorbehoud aangezien tekst moeilijk leesbaar is)
Geldersch Landschap & Kasteelen is op dit moment de eigenaar van Kasteel Hernen. Je kan het kasteel op diverse dagen bezichtigen tot eind oktober 2023. Kijk voor informatie op de website van het Geldersch Landschap en Kasteelen.
Aangezien wij er in maart waren hebben wij van binnen het kasteel niet kunnen bekijken. Van buiten is het een mooi authentiek kasteel dat ook een goede open ligging heeft met natuur rondom.
Hernense molen
De Hernense molen staat iets buiten Hernen (vlak bij Wijchen) aan de Molenhoek 3a- 6616 AP Hernen. Het is een ronde stenen Belt korenmolen uit 1745 die voor een gedeelte gepleisterd is.
De laatste omvangrijke restauraties heeft men uitgevoerd tussen 1998 en 2001.
Het is bijzonder dat bij de Hernense molen eerst de molen gebouwd is waarna daarna de Belt van 2.30m hoogte eromheen werd geworpen.
Normaal wordt de Belt – verhoging bij de meeste Beltmolens eerst gemaakt waarna de molen erop geplaatst wordt.
De molen is eigendom van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen en ligt in een landelijke omgeving – natuurgebied. Er omheen veel struiken en begroeiing die het zicht wat verminderd. Hierdoor is de molenbiotoop niet zo goed. De windvang is hierdoor minder.
De molen is maalwaardig maar draait slechts af en toe en heeft alleen nog een toeristische functie.
In de omgeving kan je een wandeling maken van het Gelders landschap.
Technische gegevens: Vlucht=23,50m – Wiekenvorm=Oud Hollands – Dak gedekt met dakleer
Batenburg
Standerdmolen Batenburg
Aan de Molendijk 15 – 6634 KE Batenburg staat de Gesloten Standerdmolen Batenburg. Deze ligt ten oosten van het stadje Batenburg op de flank van de noordelijke winterdijk van de Maas.
Oorspronkelijk behoorde deze Banmolen in 1531 tot het eigendom van het nabijgelegen Heerlijkheid Batenburg. Boeren waren er verplicht hun graan daar te laten malen.
Nu heeft de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen de meest waardevolle onderdelen van de voormalige Heerlijkheid Batenburg in beheer. Dit zijn de Kasteelruïne met omliggende grond en huisjes, het Sluishoofdhuisje de Eendenkooi, de Standerdmolen en de uiterwaarden van de Liendense waard.
De Korenmolen die er nu staat werd waarschijnlijk in de 18e eeuw gebouwd. Het bijzondere aan de molen is dat het een van de weinige standerdmolens in Nederland is met een rieten kap.
Men heeft het hout overwegend lichtgeel geverfd. Aan de voorzijde zit het hout in visgraatverband Deze is geteerd en afgebiesd.
Technische gegevens: Vlucht=25,55m – Wiekenvorm=Oud Hollands – 2 koppelmaalstenen – Maalwaardig
Kasteelruïne Batenburg
De kasteelruïne staat aan de rand van het stadje Batenburg aan de Molendijk 11 – 6634 KE Batenburg. Ooit was het kasteel een van de belangrijkste en oudste kastelen van Gelderland maar in 1794 is het door Franse troepen voor een groot deel verwoest.
Nu kan men de resten bekijken van een ruïne met een cirkelvormige plattegrond van bijna 40 meter doorsnede. De resten van de ringmuur kan je nog goed zien.
Rondom het kasteel heb je een slotgracht waarbij je bij de ingang nog resten van het poortgebouw met ingangspoort en raam erboven kan zien. Aan de andere zijde staat verder nog een groot gedeelte van een grote ronde toren. Deze en ook de andere resten zijn opgetrokken uit rode baksteen afgewisseld met banden van mergel.
Verder staan er aan de noord- en zuidzijde nog twee rondelen.
Loop ook eens door Batenburg. Het is een kleine plaats met diverse historische (witgepleisterde) boerderijen. Verder staat een oude protestantse dorpskerk en een veel grotere neogotische Rooms-katholieke kerk ernaast de Oude of Sint Victorkerk. Genoemd naar Sint Victor de patroon van de korenmolenaars