Het Nationaal park De Hoge Veluwe is een natuurgebied met veel variatie. Men heeft er uitgestrekte heidevelden, zandduinen, dennen en loofbossen.
Maar in het Nationale park De Hoge Veluwe staat ook het Jachthuis Sint-Hubertus.
Het is een bijzonder gebouw in de stijl van Jugendstil met een parkachtige omgeving rondom.
Het huis werd samen met het interieur, de meubels, de tuinen, dienstgebouwen en zelfs
Het Jachthuis is een buitenplaats dat geïnspireerd is op een English country house – Engels Landhuis. Deze werd in opdracht van het echtpaar Helene en Anton Kroller-Muller in 1914 ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage.
Het is Een Gesamtkunstwerk. Het huis werd samen met het interieur, de meubels, de tuinen, dienstgebouwen en zelfs een brug bij het Jachthuis ontworpen als een samenhangend geheel.
Tijdens een van de bezoeken aan het park hadden wij een rondleiding in het Jachthuis Sint-Hubertus gemaakt.
De architectuur van Berlage is van oorsprong strak. Alleen doordat het echtpaar en vooral Helene Kröller-Müller steeds met de ontwerpen bemoeide zijn er toch diverse aanpassingen gedaan.
Berlage was hier niet tevreden mee. Hij stopte daarom met de bouw op het moment dat men aan het bijna voltooide gebouw een serre wilde toevoegen.
De architect, vormgever en schilder Henry van de Velde heeft de bouw van het Jachthuis afgemaakt.
Van de Velde ontwierp ook het pas in 1938 geopende Kröller-Müller museum dat ook in het Nationale Park de Hoge Veluwe ligt.
In het Kröller-Müller Museum kan je vele moderne schilderijen, beeldhouwwerken gaan bekijken. Het staat vooral bekend om zijn uitgebreide collectie van werken van Vincent van Gogh. Er is ook een grote beeldentuin.
Tijdens de rondleiding door het gebouw zagen we een bijzonder interieur. Hierbij werd binnen vaak gebruik gemaakt van geglazuurde stenen.
We bezochten de hal, eetkamer, bibliotheek en theekamer. Deze hebben verschillende kleurthema’s die de fasen van het leven van Hubertus symboliseren. De kleuren die men gebruikte waren voornamelijk blauw, geel en rood.
In de hal boven de entree zagen we grote glas-in-loodramen die het verhaal van de heilige Hubertus van Luik vertellen.
We zagen ook diverse kunstwerken en schilderijen in het interieur. Helene Kröller-Müller hield namelijk veel van kunst.
Het Jachthuis (Jachtslot) heeft vanuit de lucht te zien een vorm en grondplan dat te maken heeft met de legende van Sint Hubertus. De vorm van de bouw van het jachthuis lijkt een hertengewei.
Het hoofdgebouw heeft twee zijvleugels die een binnenplaats “omarmen”. In het midden staat een 31 meter hoge toren waar een kruis staat afgebeeld. Samen lijkt het op een hertengewei.
Rondom het Jachthuis – Jachtslot is veel water. Het ligt aan een vijver waar vandaan je mooi zicht hebt op het Jachthuis. De vijver gaat over in een soort kanaaltje waarna er nog een kleinere vijver is. Daarlangs liggen nog wat kleinere vennetjes waar je via knuppelbruggetjes omheen kan lopen.
We hebben natuurlijk een wandeling gemaakt door het park. Op deze pagina vind je de wandeliroute rondom het Jachthuis op mijn account van Outdooractive.com
De wandeling rondom het Jachthuis begint bij het Pompgebouw. Deze ligt bij de vennetjes en is ontworpen door Henry van de Velde in de stijl van de Egyptische bouwkunst. Deze is gebouwd in 1923 met baksteen en blokken Maulbronner Zandsteen. Binnen is er een waterput en een uitzichtpunt waar je de omgeving kan bekijken.
Je komt verder langs het 2,5 meter hoge hardstenen beeld De Raadsman – ook wel De Filosoof genoemd. Deze is in 1920-1924 gebouwd door Mendes da Costa.
Bij de vijver langs het Jachtslot staat ook een theehuis met terras waar je wat versnaperingen en drankjes kan nuttigen.
Het Jachtslot-Jachthuis heeft een binnenhof met ruitvormig plein dat bereikbaar is via twee hekken. Hier heb je de ingang dat centraal in de symmetrische gevel in een inpandig portiek ligt. Ook heb je op de binnenhof een kennel met een klok aan de muur.
De wandeling loopt ook door de bossen en wat open vlaktes van het Nationale Park De Hoge Veluwe.
De Hoge Veluwe is een natuurgebied waar we regelmatig naar toegaan om er veel wild te zien zoals reeën, edelherten, wilde zwijnen en moeflons.
Verder kan je er ook heerlijk wandelen of fietsen. Eventueel met de witte fietsen die je gratis in het park kan gebruiken.
Voor meer informatie kijk op de pagina: