Rondom het vestingstadje Leerdam maakten we een wandeling van ongeveer 9 kilometer langs het riviertje De Linge.
De Linge is de langste rivier van Nederland met een lengte van 108 kilometer.
We begonnen de wandeling bij de parkeerplaats Top bij de Royal Leerdam Cristal (glas) fabriek aan de Lingestraat.
Hier staat ook een 5 meter kunstwerk de Glazen Toren van de Leerdammer ontwerper en glaskunstenaar Willem Heesen.
Wat kwamen we tegen tijdens de wandeling:
De wipmolen Ter Leede. Dit is het oudste type poldermolens in Nederland waarbij het hele bovenhuis draaibaar is.
Lingebrug (Leerdam) waaronder diverse gedichten op de pilaren geschreven staan. Hier liepen we overheen.
Buiten de stad zagen we tijdens het lopen regelmatig aan de linkerzijde De Linge liggen.
Een kleine Joodse begraafplaats bij de Oude Zuiderlingedijk wat verscholen lag in het groen.
De uiterwaarden van de Linge (Lingegebied en Diefdijk-Zuid) deze bereikte we door een hekje door te lopen.
In dit dorp liepen we langs het oude gemeentehuis en de Nederlands Hervormde Kerk Asperen. Daarna gingen we door het dorp weer richting De Linge. Hier liepen we over een voetpad met links zicht op de Linge en diverse volkstuintjes. Rechts de bebouwing van het dorp Asperen.
Asperen is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met de Stelling van Amsterdam is het een Unesco Werelderfgoed.
Hierbij behoren o.a. onderstaande watersluizen en Fort bij Asperen
De Zuider Lingesluis (1809) en de Noorder Lingesluis (1862) waar je bij de wandeling overheen loopt maakte deel uit van de Diefdijklinie.
Dit is de oostelijke droge waterkering in de dijkring van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Deze linie moest de lager gelegen westelijke gebieden beschermen tegen overstromingswater uit de Betuwe.
Deze sluizen zijn bijzonder want het zijn de laatste dubbele watersluizen ter wereld. Deze watersluizen kunnen tegen waterdruk in geopend en gesloten worden.
Fort bij Asperen. Dit militair erfgoed is vanaf de sluizen goed te zien.
Dit Torenfort werd gebouwd vanaf 1840 in de vorm van een halve cirkel met zwaar metselwerk met buitenmuren van 1,5 meter dik en een doorsnede van 33 meter.
Het fort bestaat uit 3 verdiepingen en de indeling bestaat uit 3 schillen. In de kern is een licht- en luchtkoker van 5 meter doorsnee, die door alle verdiepingen heen gaat. Daaromheen ligt een ringvormig vertrek: de gang.
Nu heeft het fort een koepel dat volledig uit glazen leien bestaat. Deze is ontwikkeld in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum en beschermt het fort tegen regenwater.
Groepsschuilplaatsen en een kazemat uit de Tweede Wereldoorlog. Deze liggen langs de weg aan de Meerdijk in Asperen. Er is ook een loopgraaf gereconstrueerd.
De Nederlandse groepsschuilplaatsen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waren bedoeld als onderkomen bij beschietingen en bombardementen, als de loopgraven tussen de schuilplaatsen niet genoeg dekking boden. Het principe was gebaseerd op de strijdwijze in de Eerste Wereldoorlog.
Deze personele bunkers werden door de Duitsers ‘Pyramiden’ genoemd, vanwege de vorm van de bunker.
Poldergemaal De Oude Horn – Acquoy. Dit oude poldergemaal is in 1859 in gebruik genomen en ligt in de oude Culemborgse Vliet aan de Diefdijk. Het heeft een schepradgemaal dat oorspronkelijke door stoom aangedreven werd en later vervangen is door een elektrische aandrijving.
Het gemaal wordt sinds 1962 niet meer gebruikt. Het ijzeren scheprad is nog aanwezig maar de machines die het gemaal aandreef zijn verwijderd. Sinds 1978 gebruikt men het pand als glasblazerij.
Poldergemaal De Nieuwe Horn- Acquoy. Deze ligt aan de omgeleide Culemborgse Vliet aan de Diefdijk. Het werd in 1961 in gebruik genomen en nam de taak over van Gemaal De Oude Horn.
Daarna via de Horndijk gaat de wandeling terug naar Leerdam, de glas stad van Nederland.
Hier vind je Zuidwal met Muizentorentjes. Dit is het overgebleven gedeelte van de omwalling en gracht dat tot 1870 om Leerdam stond. Een mooi stukje Leerdam.
De Muizentorentjes zijn kleine torenwoningen die in 1738 zijn gebouwd, Ze zijn nu nog steeds in gebruik of bewoond.
Nationaal Glasmuseum. Het is de glazen schatkamer van Nederland waar je verschillende tentoonstellingen kan bekijken over glas in de breedste zin van het woord. Het heeft de grootste collectie ter wereld op het gebied van Leerdam glas. Men heeft het aangevuld met buitenlandse hoogtepunten.
Glasblazerij. Dit is een onderdeel van het Nationaal Glasmuseum. In de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum kun je van dichtbij zien hoe glasblazers van heet vloeibaar glas de meest uiteenlopende kunst- en designobjecten maken.
Het was een mooie afwisselende wandeling waar we het riviertje De Linge regelmatig tegenkwamen. Van de uiterwaarden naar het dorpje Asperen en de overblijfselen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie