Molens Veldhoven-Vessem-Aalst

Veldhoven

Korenmolen Sint-Jan

In het buitengebied van Veldhoven-Oerle bij het gehucht Hoogeind – Hoogeind 35 staat de Korenmolen Sint-Jan. Deze stellingmolen ligt redelijk vrij in een landelijk Kempisch landschap tussen oude boerderijen, weilanden, akkerlanden en bomen.

De stellingmolen Sint-Jan is een riet gedekte houten achtkant die nieuw gebouwd is tussen 1985 en 1991 door de familie De Jongh. Men gebruikte hierbij onderdelen van andere gesloopte molens.

De molen draait regelmatig, meestal op zaterdag. Er wordt dan graan gemalen.

Naast de molen bevindt zich het molenmakersbedrijf van John de Jong.

Tussen de molen en werkplaats van het molenmakersbedrijf is ook een bakkerij met Eeterij gevestigd. Je kan hier wat eten van een lunchkaart en/of een kopje koffiedrinken met gebak. Als het mooi weer is kan dit ook op het terras.

Technische gegevens: Vlucht=24,80m – Wieksysteem=Van Bussel met remkleppen – Gedekt met riet

Zilster molen

Niet ver van het oude centrum van Zeelst ligt aan de Kapelstraat-Noord 142 De Zilster Molen. Deze windmolen is een ronde bakstenen Beltmolen uit 1858.

Het is een bovenkruier waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak draaibaar is voor een optimale windvang.

Rond de romp zit een rood-wit-blauw geblokte band die bedoeld is voor de staartrol.

Deze werd gebruikt als korenmolen. Hij is nog maalwaardig maar er wordt niet meer gemalen. Wel laat men de molen regelmatig draaien.

Helaas ligt de molen erg ingesloten tussen lage bebouwing zodat men er beperkt zicht op heeft.

Men heeft goed zicht op de deels afgegraven molenbelt waar men een pakhuis tegenwoordig woning in heeft gemaakt. De andere kant is omsloten door bebouwing.

Technische gegevens: Vlucht 26m – Wieksysteem Van Bussel met remkleppen – Gedekt met dakleer

Molen De Adriaan

In Meerveldhoven een wijk in Veldhoven staat de windmolen De Adriaan aan de Windmolen 17.

Het is een ronde stenen Beltmolen dat gedeeltelijk gepleisterd en gewit is en waar de kap gedekt is met dakleer.

Tot in de jaren 80 werd er regelmatig graan gemalen in de molen. Men stopte hiermee toen de familie De Jongh de windmolen Sint-Jan in Oerle in gebruik nam. Deze familie is eigenaar van deze twee molens in Veldhoven.

De molen ligt helaas wat verscholen tussen de omringende bebouwing. Daarom heeft men er pas goed zicht op als men er dichtbij staat.

Het onderste gedeelte van De Adriaan is in gebruik als (pannenkoeken) restaurant Inn de Molenberg en locatie voor feesten, partijen.

Technische gegevens: Vlucht 26,20m – Wieksysteem Binnenroede Van Bussel met remkleppen, Buitenroede Oud-Hollands – Gedekt met dakleer – Hoogte Belt 3 meter

Vessem

Jacobusmolen

De Molen Jacobus of Jacobusmolen is een ronde bakstenen beltkorenmolen met molenberg in het Brabantse dorp Vessem – Wilhelminalaan 18, 5512 BK Vessem

Deze molen is gebouwd in 1893 nadat zijn voorganger, een achtkante koren- en oliemolen die in 1839 was gebouwd, afgebrand is.

De Jacobusmolen is m.b.t. De vlucht van 28,22 meter (spanwijdte – de lengte van de roede) de op een na grootste van de provincie Noord-Brabant. Het is wel de grootste korenmolen van Nederland.

Technische gegevens: Vlucht 28,22m – Wieksysteem Oud-Hollands – De kap is van hout met dakleer bekleed – Staartwerk is van hout met een kruibok – Hoogte Belt 3.90 meter

Bij een restauratie in 1986 werd de voorheen naamloze molen Jacobus gedoopt. Deze naam heeft niets met de heilige Sint-Jacob te maken maar is afgeleid van de eerste molenaar Jacobus Peeters.

De laatste volledige restauratie is uitgevoerd in 2015. Nu is de molen in beheer bij de stichting De Vessemse Molen die de molen op vrijwillige basis laat draaien.

Meestal is de molen op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur open.

In Aalst aan de Raadhuisstraat 28 – 5582 JD Waalre staat de ronde stenen Beltmolen De Aalstermolen. De belt heeft een inrijpoort aan de oostkant.

De korenmolen is gebouwd in 1904. Na een brand op 16 april 1936 werd de molen herbouwd. Er werd toen als een van de eerste in Nederland het stroomlijn-wieksysteem van Van Bussel toegepast.

De molen ligt erg ingesloten door bebouwing. Slechts beperkt zichtbaar van de weg.

De molen is niet voor publiek toegankelijk omdat de molen sinds de zomer 2001 stil staat vanwege slechte conditie van diverse onderdelen. 

Technische gegevens: Vlucht 25,70m – Wieksysteem Oud-Hollands – Wikenvorm: Van Bussel – De kap is van hout met dakleer bekleed – Hoogte Belt 3.60 meter